LÁSS spartan csapat

A sítáborban Takács Zsuzsi oktató vetette fel (először – talán csak viccből, hogy a LÁSS is indulhatna egy csapattal a spartanon. Részletes leírás Zsuzsitól idézve lentebb. Aki a leírás ellenére is meg akarja csinálni, jelentkezzen a
vaszlo@gmail.com
e-mail címen, legkésőbb február 14-ig.
Pár szóban:
Kemény akadályokkal tarkított, kemény terepfutó verseny. Zsuzsi látássérültek esetén heti rendszerességű edzéshez köti a nevezést, amit már kb fél évvel a verseny előtt elkezdenénk, hogy kiderüljön kit érdemes nevezni. A részvételi díj kb 15 ezer Ft/fő, és vakok esetén a szervezők 2 segítőt kérnek, akiknek szintén ki kell fizetnünk a nevezési díjat. Megpróbálunk majd erre támogatást szerezni, de  előfordulhat, hogy a látássérülteknek kell kifizetniük a segítők részvételi díját is.
És Zsuzsitól idézve:
Pici összefoglaló a spartan sprinten várható kihívásokról:
A Spartan Race ma már a világ több pontján elérhető akadályfutó verseny. Jelenleg az egyik legkomolyabban megszervezett és legnehezebb akadályokat felvonultató rendezvény, mely minden edzettségi szinten elérhető, hiszen a sprint távtól egészen a maratoni (már-már ultra) távig elérhető, világbajnokságot is rendeznek.
Mi a Sprint távban gondolkodtunk, így erről írok most elsősorban.
A sprint táv 5+ km és 20+ akadályt tartalmaz. Azért van a + jel a számok mögött, mert a terep adottságaitól függően alakítják ki a pályát, így nem ritka hogy a végleges táv eléri a 8km-t és a 25 akadályt.
Ezen a távon indulnak a legtöbben, így a résztvevők száma ma már elérheti a 7 000 főt is.
Az akadályok nehezek, ügyességi és erő feladatok váltják egymást. Akkor sincs probléma, ha egy akadályt nem tudunk teljesíteni, ilyenkor 30 burpee a büntetés, melynek  szabályos végrehajtását az önkéntesek felügyelik.
A terep minőségét nagyban meghatározza az aktuális időjárás, azaz ha esik, ha fúj, a verseny megrendezésre kerül és az aktuális viszonyoknak megfelelően kell végigmenni a pályán.
Száraz és vizes akadályok is vannak, nem ritkán patakon kell átmenni, akár úszva is, ez a patak mélységétől függ. Illetve egyes akadályok – pl. a kötélmászás – vízzel feltöltött árokból indulnak.
Komoly felkészülést igényel a részvétel, de nem lehetetlen a végrehajtás és aki jelentkezik, minden segítséget megkap mind a szervezőktől, mint az általam szervezett önkéntesektől.
A felkészülés alapját a terepfutás adja, ebben az esetben nem baj, ha legalább 10km távot egyben le tudsz futni. A másik alap az akadályok nagyjábóli ismerete, valamint gyakorlása.
Még a LÁSS táborban egyeztettem a szervezéssel, illetve az egyik, saját felkészítő tereppel rendelkező edzővel. A jó hír, hogy mindenki nagyon nyitott arra hogy egy, a gyengénlátókat összefogó csapat induljon az őszi versenyen.
A szervezők részéről azt az ígéretet kaptam, hogy ha elindulunk, akkor az ELIT futam utáni első OPEN futamban indulhatunk. Ez több szempontból is jó. Egyrészt nincs időkényszer, másrészt még nincs teljesen szétcsúszkálva a pálya, és a legfontosabb, nincsenek milliónyian előttünk, így a várakozási idő is talán kevesebb lesz egy-egy akadálynál. Ezen kívül kiemelt parkolóhelyet kapunk a versenyterülethez egészen közel, mert nem ritka, hogy egészen messziről kell megközelíteni a versenyközpontot a parkoló autók miatt.
Az edző a kültéri edzéseket támogatja (én is), egyrészt az akadályok, másrészt a szabad levegőn való mozgás és a szervezet reakciói miatt. Javasolt a heti legalább egy spartan edzés a kiválasztott önkéntesekkel, akik kizárólag olyan srácok-lányok lehetnek, akik már jártam ilyen versenyen, mert ők tudnak majd a legjobban segíteni szükség esetén. Az önkénteseket én toborzom a megfelelő csapatból. A szervezés javaslatára azoknak akik egyáltalán nem látnak két segítő szükséges, azonban ha a csapat (legyen az akár két vaksi is) együtt tud mozogni, akkor egy helyen leszünk folyamatosan, így mindenki tud mindenkinek segíteni.
Ezen kívül legalább heti egy terepfutó edzés kell, hogy aki most nem fut hasonló körülmények között, az is megismerje és talán meg is kedvelje 🙂 A terepfutásokat vállalom én, ehhez is keresni fogok segítőket, és igyekszem változatos terepre vinni Benneteket, nehogy a végén már fejből végig tudjatok menni rajta 😉
A verseny októberben lesz, a felkészülést tavasszal, azaz áprilisban érdemes elkezdeni. Tudom…
Beszéltük, hogy hosszú ez az idő, azonban a nevezés előtt jó lenne ha mindenki belekóstolna a spartan edzésbe és a terepfutásba, hogy két-két alkalom után el tudja dönteni, valóban indulni szeretne-e. Valószínűleg ebben az időben már megnyitják a nevezést is, így kb. ebben az időpontban le kell adnunk a jelentkezésünket is.
A versenyek meglehetősen drágák. A csapatkedvezményen kívül egyéb diszkontot nem valószínű hogy kapni fogunk, így az alap, induló nevezési díj 15 000 HUF – 20 000 HUF közötti árból 10% vagy 15% kedvezményt kaphatunk. Ezek az összegek a versenyhez közeledve emelkednek, így akkor érdemes nevezni amikor megnyitják a nevezési időszakot. Azonnal jelezni fogom ha ez megtörténik.