A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) 2006-ban alakult, mára közhasznú szervezet, amelynek látássérült és látó tagjai közös célért küzdenek.
A LÁSS célja – immár 10 éve – annak társadalmi köztudatba emelése, hogy a látássérült személyek aktívan és egyre változatosabb módon tudnak és kívánnak sportolni. Meglehet, hogy egyes sportágak, mint a futás, esetében ehhez egy látó önkéntesre van szükségünk, azonban e közös szabadidős tevékenység révén mindenki új élményekkel és a közös sportteljesítmény örömével gazdagodik. Tagságunk folyamatosan nő, jelenleg 76 fő. Ugyanakkor nagyon sok pártoló tagunk, vagy az egyesület tagságába nem belépett önkéntesünk van. Önkéntes látó- és látássérült segítőink minden héten számos sportprogramból választhatnak.
A LÁSS küldetése, víziója, hogy a látássérült személyeket korra, nemre tekintet nélkül bevonjon minél változatosabb szabadidős sporttevékenységekbe. Ennek a következő aspektusai tartjuk elsősorban szem előtt:

• a látássérült személyek aktivizálása, közösségi életbe bevonása
  • Tagok érzékenyítése: a látó és látássérült tagok, önkéntesek közös sportolása révén új ismeretségek, barátságok szövődnek, mely elősegíti a különböző látássérüléssel együtt élők hatékonyabb társadalmi integrációját. Programjaink során mindenki tanul egymástól, hogy hogyan tudnak együttműködni, segíteni egymásnak, megérteni egymást
  • Társadalmi hatás: évek óta hagyományosan részt veszünk országos tömegsport rendezvényeken logózott sportruházatban, sokszor csapatokkal (futócsapat, váltófutás, tandembicikli). Ezek remek alkalmat adnak tevékenységünk széles körű megismertetésére.
  • Nemzetközi hatás: a LÁSS tagja a Views Internationalnek és kapcsolatokat ápol más külföldi látássérülteket képviselő szervezettel. Az elmúlt években több nemzetközi diákcserét bonyolítottunk le, és megszerveztünk két nemzetközi tábort, melyre több európai országból érkeztek látássérült fiatalok.

Verseny nyilatkozat

Tudomásul veszem, hogy a LÁSS Egyesület által szervezett versenyeken saját felelősségemre veszek részt.
Nevezésemmel elismerem, hogy fizikailag és egészségügyileg jó állapotban
vagyok. Ha mégis bármilyen károsodás ér (sérülés, verseny feladásának
kényszere stb.), vagy a versenyen való részvételem meghiúsul, akkor a
verseny rendezői felé semmilyen kárigénnyel, követeléssel nem élek.
Beleegyezem, hogy a sportrendezvény eseményein készült fotók, videó- és filmfelvételek, interjúk jóváhagyásom nélkül felhasználásra kerüljenek.
Hozzájárulok a nevezési oldalon szolgáltatott adatok nyilvántartásba vételéhez és azoknak a sportrendezvénnyel kapcsolatos további felhasználását nem ellenzem.

Szervezetünkről bővebb információ olvasható oldalunk dokumentumok aloldalán, ahol megtekinthető alapszabályunk és az éves közhasznúsági jelentéseink is.

A szervezet adatai

Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (Sports and Leisure Association for the Visually Impaired)
Székhely: 1158 Budapest, Drégelyvár utca 31. IV./13.
Adószám: 18125232-1-42
Számlaszám: 11712004-20335342-00000000
Weboldal: Http://www.lassegyesulet.hu
Facebook: http://www.facebook.com/lassegyesulet