Interjú II. – Decsi Dóra

Beküldve ide: Beszámolók | 0

A LÁSS-al Malik Tóth István, Istók által kerültem kapcsolatba. A hatha jóga oktatóképzésen tanított engem. A vizsga után hívott meg a nyári, akkor még Zebegényben tartott LÁSS-os jógatáborba, 2017-ben.

Itt tartottam először órát látássérülteknek. Istók segítségként adott pár instrukciót. Nem volt különösebben nehéz vagy más a munka, mivel gyógytornászként és jógaoktatóként is törekszem a részletes és pontos instrukciókra, nem feltétlenül a vizuális ingerekre alapozom az óratartásom. Sőt, látóknak is gyakran mondom, hogy ha jól esik, hunyják le a szemüket óra közben, mert az segíthet a befelé figyelésben.

A különbség talán az, hogy tudni kell, milyen gyakorlatok vagy ellenjavallottak a szem betegségei esetén. Fontos tisztában lenni azzal, hogy kinek mit nem szabad csinálnia. Az egyensúlygyakorlatokat is körültekintéssel kell megválasztani, mivel a vizuális információknak nagy szerepük van az egyensúlyozásban. Mindig a biztonságos kivitelezhetőségre kell törekedni. De ez amúgy is alapszabály.
Előfordul néha, hogy egy-egy testtartás nem egyértelmű valakinek. Olyankor, ha máshogy nem sikerül ráéreznie a gyakorlónak, odamegyek mellé, felveszem azt a bizonyos jógapózt, és ő letapogatja.

Nem tanultam soha hogyan kell vakokkal vagy látássérültekkel foglalkozni. Csak azt, hogy mozgássérültekkel hogyan kell. A lényege ugyanaz. Ugyanolyan (élet)képességekkel rendelkező teljes értékű, önálló, önellátó emberek mint bárki más. Valamiben persze figyelmesebbnek kell lenni. Például a terem, a tárgyak elrendezése, hogy mindenki biztonságosan közlekedhessen, nehogy elhasaljon valaki egy félredobott matracban vagy hengerpárnában.

Rengetegen küzdenek kisebb vagy nagyobb problémákkal, amik jelentősen ronthatják az életminőségüket. Sokszor tabuként kezelik, vagy nem is tudják, kihez forduljanak a tüneteikkel. Az intimtorna hozzá tartozik a női egészséghez. Ha nincs probléma, akkor megelőzésként, ha van, akkor a tünetek enyhítésére, vagy megszüntetésére. Kortól függetlenül. Már egész fiatalon érdemes lenne felhívni a figyelmet erre a területre, a létezésére, a működésére, hogyan védhetjük, vagy árthatunk neki. Már több mint tíz éve dolgozom urológiai, nőgyógyászati területen. Szívügyem, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyem a gátizomtorna lehetőségét, és megtanítsam nekik, hogy ezzel a területtel foglalkozni egyszerű és hálás munka.

Ami a legfontosabb, hogy ha valaki tornát vagy jógát tart, azt a másik ember iránti legnagyobb figyelemmel és elfogadással tegye. Mindegy, hogy egészséges, mozgás-, hallás-, látássérült vagy vak emberről van szó.
Ha így dolgozik, akkor a másiknak örömteli lesz a mozgás, ez az útja az egészség megőrzésének és a gyógyulásnak is.

A program a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg!

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük