Eltűnik a magyar vakfoci, vagy lehet folytatás?

Beküldve ide: Uncategorized @hu | 0

A LÁSS Budapest vakfutball csapata képviseli a magyar látássérült focit itthon és külföldön is. Az idén ősszel nemzetközi tornát nyert csapat nehéz helyzetben van, most ért anyagi lehetőségei végére. Október a látás hónapja, ez alkalomból kéri a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) a sportszerető közvélemény figyelmét.

Az idén ősszel nemzetközi tornát nyert csapat igen nehéz helyzetben van. Bár remek szakmai együttműködést ápolnak a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, de a fogyatékkal élők hazai futball fejlesztését támogató Grassroots program átalakítása miatt az elmúlt években saját forrásból működtetik a vakfocit.

A LÁSS Egyesületet azzal a céllal alapították látássérült személyek bő másfél évtizede, hogy sokszínű szabadidős programok biztosításával támogassa a mozogni vágyó látássérültek és ép segítőik sportolását. Több olyan tevékenység van, amit jelenleg Magyarországon csak náluk tudnak kipróbálni a látássérült résztvevők, így például a vakfocit is.

„Az elmúlt években nem kaptunk támogatást a vakfocira, ezért saját forrásból kellett előteremtenünk a rendszeres pályabérlés és külföldi tornákra kijutás anyagi feltételeit. Most értünk anyagi lehetőségeink végére. Az a nehéz helyzet állt elő, hogy az elmúlt években sorra kell lemondanunk a meghívásokat a külföldi tornákra. A csapat szívvel-lélekkel versenyezne, amennyit csak lehet, de egy színvonalas európai tornára való kijutásért cserébe fel kellene áldozzunk fél évnyi pályabérlést. Rendkívül nehéz döntés előtt állunk, hiszen a látássérültek által kedvelt többi sportágat is tovább szeretnénk támogatni. Ők ugyanúgy számítanak ránk, mint a focistáink” – mondta Bodnár Attila, a LÁSS ügyvezetője.

Kiemelte, hogy a LÁSS Budapestnek egy műfüves pályára van szüksége heti egy alkalomra 2 órára, amely 20×40 méteres, palánkos és esetleg fedett. Így tudnának télen is edzeni, és további támogatással ki tudnának jutni a nemzetközi versenyekre is.

„Prágában olyan csapatokat győztünk le, amelyek havi büdzséje annyi, mint nekünk az éves költségvetésünk. Olyan támogatót, szponzort keresünk, aki szereti a focit és támogat egy jó ügyet, egy közösséget, akik élvezettből, élményért fociznak, nem mellesleg eredményesen” – erősítette meg az ügyvezető.

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük