Nemzetközi vakfoci tornát nyert a LÁSS Budapest

Beküldve ide: Uncategorized @hu | 0

A magyar vakfutball eddigi legnagyobb sikerét érte el a LÁSS Budapest csapata. Megnyerte a nagy múltú prágai nemzetközi tornát, maga mögé utasítva a német, francia és olasz klubcsapatokat.

A Prágában rendezett Közép-Európai Városok Kupáján Európa legerősebb vakfutball csapatai vesznek részt már 10. éve. A négyfős csapatok kispályán, palánkok között játszanak.

A magyar csapat, a LÁSS Budapest a francia Nantes elleni 2-1-es győzelemmel kezdett. A gólokat Szabó István rúgta, a másodikat két védővel a nyakában zúdította be nagy erővel a kapuba.

A második mérkőzésen Ingolstadt-tal játszottak, ami a kiváló védelemnek köszönhetően gól nélküli döntetlennel zárult.

A csoport harmadik mérkőzésén Tóth Gábor megindulását követő góljával 1-0-ra nyert a magyar csapat a Prága ellen. A mérkőzésen megsérült Szabó térde, aki a rendes játékban már nem tudott pályára lépni a tornán, ezért csere nélkül kellett lehozni a hátralévő meccseket. A csoportkört 7 ponttal, veretlenül az első helyen zárták.

Az elődöntőt a San Remo ellen játszotta a magyar csapat, amely levédekezte az olaszok támadásait és több helyzete volt, de a rendes játékidőben nem tudott gólt lőni. A büntetőpárbajban egyetlen gól született, a sérülten beálló Szabó István a jobb alsó sarokba rúgta a labdát, a kiválóan védő olasz kapus vetődött, de nem tudott védeni.

A döntőben ismét a Nantes-tal találkozott a LÁSS Budapest, és ezúttal is büntetőpárbaj döntött, amit Almádi Csaba és Tóth Gábor góljával a magyar csapat nyert meg. Brunner Dániel ezúttal sem engedett meg egyetlen gólt sem az ellenfélnek. Szabó István lett a torna gólkirálya, a legjobb kapus Brunner Dániel lett.

„Ez egy nagyon kifutott eredmény volt. Úgy kezdtünk, hogy csak egy cserénk volt, de az egyenes kiesésben már nem tudtunk ezzel élni egy sérülés miatt, úgyhogy csere nélkül hoztuk el a kupát, míg mások 2-3 cserejátékossal, orvosi stábbal érkeztek. Minden csapat csodálkozott a győzelmünkön, hiszen eddig mind a tíz prágai kupán ott voltunk, de a legjobb helyezésünk egy harmadik hely volt. A siker után meghívást kaptunk olaszországi és belgiumi tornákra is” – mondta Szabó István csapatkapitány.

A magyarok kiemelkedő eredményét igazolja, hogy a német bajnokságban tíz csapat van, a francia, olasz és lengyel bajnokság is több csapatos, míg a kisebb közép-európai országokban általában egy csapat van. Magyarországon is ez a helyzet, amelyet a LÁSS Budapest képvisel külföldön. A csapat tagjai a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületében (LÁSS) játszanak. Bajnokság nélkül úgy készülnek fel, hogy egymás ellen játszanak meccseket az edzéseken.

A vakfutballban a mezőnyjátékosok vakok vagy látássérültek, és szemkötőt viselnek az egyenlő esélyek érdekében. A labdában csörgő van, hogy a mozgását követni tudják. A kapusok látó sportolók, a mezőnyjátékosok mozgását látó guide-ok segítik bekiabálásokkal.
A vakfoci extrém sport. Kemény, gyors, a játékosok nagy sebességgel futnak, cseleznek, előszeretettel tolják egymást a palánkra. Másrészt összetett együttműködést igényel látássérültek és látó segítőik között.

Közép-Európai Városok Kupája
Prága, 2023. szeptember
1. LÁSS Budapest
2. Nantes
3. San Remo

A LÁSS Budapest csapata:
Edző: Jézsó Tamás
Kapus: Brunner Dániel
Mezőnyjátékosok: Almádi Csaba, Balogh Roland, Berei Benjámin, Szabó István, Tóth Gábor
Guide-ok: Kocsis Eszter, Német Kitti

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük